Tartós, a higiéniai és biztonsági elvárásoknak tökéletesen megfelelő padlóburkolatok
Az élelmiszer- és italgyárak, illetve az élelmiszer-feldolgozó létesítmények sokféle funkciót láthatnak el. Tejipari és italgyártó üzem, vendéglátóipari vagy ipari konyha, vágóhíd, pékség, hal-, gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem, de ide sorolhatóak még a hűtőházak és palackozó üzemek is. A funkciónak megfelelő padló kiválasztása épp ugyanannyira kulcsfontosságú, mint a megfelelő élelmiszer-feldolgozó berendezés.
Legyen szó új beruházásról, vagy felújításról, az élelmiszeripar területén különösen sok és szigorú követelményt támasztanak a padlóburkolatokkal szemben, mivel azok vitathatatlanul a legszembetűnőbb és legjobban igénybe vett elemei ezeknek a létesítménynek.
Úgy, mint más iparágak esetében, itt is alapelvárás a gyors feldolgozhatóság, illetve a pár órán belüli használatba vételi lehetőség, a nedvességtűrés, az esztétikus megjelenés, valamint a hő-, vegyszer- és ütésállóság. A jó tervezés és a szakszerű kivitelezés mellett a beruházók a padlórendszer gyártóktól elvárják a kimagasló tartósságot, ezzel minimális mértékűre csökkentve a javítási munkák miatti állásidőket és karbantartási költségeket.
Mindemellett az élelmiszer-feldolgozó, csomagoló és tároló üzemeknél számolni kell még további két speciális tényezővel, a higiéniával és a biztonsággal.
Higiénia
Az élelmiszeriparban a padlóburkolatok tisztítása helyiségenként és eljárásonként különbözik, de a célja ugyanaz. Mivel világszinten az olyan kórokozók, mint például a szalmonella, az E.coli és a Campylobacter 600 millió élelmiszer eredetű megbetegedést és kb. 500.000 halálesetet okoznak évente¹, ezért a cél egy jól tisztítható, a mikroorganizmusok növekedését (baktériumok, penész) gátló, az egyre szigorúbb higiéniai előírások betartását biztosító padlórendszer létrehozása.
Alapvetően az összes élelmiszer- és italgyár hasonló tisztítószereket és vegyi anyagokat használ. Azonban ezek használata és a tisztítási eljárások folyamatonként változhatnak. A maximális higiénia és az élelmiszer eredetű fertőzések kockázatának minimalizálása érdekében a tisztítási módszert (eljárást) mindig az adott környezethez és műveletekhez kell igazítani. Példaként: egy érdesebb felületű padlóburkolat több súrolást és mechanikus tisztítást igényel, a leöblítéséhez pedig több vízre van szükség, mint egy sima felületű padló esetén.
A Sika élelmiszeripari létesítményekben alkalmazható padlóburkolataival a beruházók egy elvárásaikon túl mutató (Beyond The Expected), az adott igényekhez tökéletesen igazodó, könnyen tisztítható és higiénikus, ugyanakkor igen kemény és tartós padlóburkolati megoldást kapnak.
Biztonság
Az alkalmazottak biztonsága az egyik legfontosabb követelmény minden munkahelyen. Az élelmiszeriparban a megcsúszások és elesések okozta súlyos sérülések kb. 80%-a olyan víz vagy élelmiszer miatt történik, amit nem takarítottak fel. A vizes és zsíros környezetből adódóan az élelmiszer-feldolgozó üzemeknél olyan padlórendszert kell kialakítani, amely megelőzi a baleseteket. A Sika® Ucrete® ipari padlóburkolat – csúszásgátló profiljának köszönhetően – nedves és zsíros padló esetén is megfelelő tapadást biztosít, így hatékonyan akadályozza meg a baleseteket.
Az adott csúszásgátlásra vonatkozó követelményeknek megfelelő felületi struktúra kiválasztása során a legfontosabb szempontok, melyeket figyelembe kell venni: a szennyezettség mértéke, az alkalmazott tisztítási eljárás, a lejtések, valamint az alkalmazottak által viselt lábbelik. Természetesen egyazon gyáron belül előfordulhat egyszerre száraz és nedves feldolgozó helyiség is különböző jellegű szennyeződésekkel, így az egyes egységeknél eltérő elvárásoknak kell megfelelni a biztonság érdekében.
Rendszerek és know-how – Sika padlóburkolati megoldások a projekt egész területére
A Sika padlóburkolati és falbevonati megoldásokat a jellemző igénybevételnek megfelelően tervezték. Ezáltal a Sika padlóburkolati szakértőjének személyre szabott tanácsadása alapján az alaprajzok és a követelmények szem előtt tartásával ki lehet választani a projekten belül a területeknek leginkább megfelelő Sika® Ucrete®, Sikafloor® MultiDur, vagy Sikafloor® Dry Shake padlórendszereket.
Ha szeretné megtudni, hogy a Sika padlóburkolati termékek milyen megoldást kínálnak a következő projektjéhez, akkor forduljon bizalommal a Sika Hungária Kft. szakértő kollégájához.
¹Forrás: Egészségügyi Világszervezet (WHO) élelmiszer eredetű megbetegedések okozta globális teherre vonatkozó becslése, 2015