10 tipp a megfelelő fűtéshez az Almeva fejlesztési szakemberétől

10 tipp a megfelelő fűtéshez az Almeva fejlesztési szakemberétől
10 tipp a megfelelő fűtéshez az Almeva fejlesztési szakemberétől

Jiří Horák, alias Smokeman, az Almeva fejlesztési szakembere és az Ostravai Műszaki Egyetem, Energia- és Környezettechnológiai Központ (CEET), Energiakutató Központ (VEC) munkatársa, 10 alapszabályt dolgozott ki, amelyek betartásával hatékony és környezetbarát módon fűthetünk.

Az Energiakutató Központ (VEC) a Bányászati ​​és Műszaki Egyetem – Ostravai Műszaki Egyetem (VŠB-TUO) Energia- és Környezettechnológiai Központjának (CEET) része. A VEC-nél a tudósok több, mint 20 éve foglalkoznak a háztartások kisméretű tüzelőberendezéseinek kérdéseivel. 

Az Ostravai Műszaki Egyetem Energiakutató Központja (VEC)
Az Ostravai Műszaki Egyetem Energiakutató Központja (VEC)
Ostravai Műszaki Egyetem, Energia- és Környezettechnológiai Központ (CEET), Energiakutató Központ (VEC), tesztterem

Nem csak az a fontos, MIT égetünk el, hanem az is, MILYEN MÓDON

A VEC teszttermében a tudósok fontos égési paramétereket vizsgálnak, égési teszteket végeznek, meghatározzák a fűtés során elkövetett leggyakoribb hibákat, és megtalálják a módját az égési folyamat tökéletesítésére. A helyi szakemberek tapasztalatait az ún. Smokeman tíz szabálya a megfelelő tüzeléshez" foglalja össze. A VEC szakemberei ezeken belül négy olyan alapvető paramétert emelnek ki, amelyeken a tíz alapelv alapul, és amelyek leginkább befolyásolják, hogy a háztartások szilárd tüzelőanyaggal történő fűtésekor mi kerül ki a kéményekből. Főleg a következőkről van szó:

  • mibe – tüzelőberendezés típusa,
  • mit – az üzemanyag típusa és minősége,
  • ki – a fűtést végző személy,
  • hogyan – a tüzelőberendezések és az égéstermék-elvezetők karbantartása.

Ha a fenti paraméterek közül csak egy „rossz”, az negatívan befolyásolja a teljes működést, és ez a folyamat sarokköve. Nem elég „csak” egy paramétert javítani, pl. a kazánt lecserélni, mind a négyre összpontosítani kell. A mérési eredmények azt mutatják, hogy bizonyos paraméterekben a jól égetett szén jobb, mint a rosszul égett fa.

Az Ostravai Műszaki Egyetem Energiakutató Központja (VEC)
Az Ostravai Műszaki Egyetem Energiakutató Központja (VEC)
Ostravai Műszaki Egyetem, Energia- és Környezettechnológiai Központ (CEET), Energiakutató Központ (VEC), tesztterem

Smokeman tíz szabálya a megfelelő tüzeléshez:

1. Ne legyen közömbös sem a maga, sem a környezete iránt, érdekelje, milyen anyagok távoznak a kéményéből.
2. Használjon legalább két éven át száradt fát.
3. Ne égessen szemetet.
4. Biztosítson megfelelő levegőellátást az égési folyamathoz a tökéletes égéshez.
5. Régi kazánoknál kevesebb tüzelőanyagot használjon gyakrabban.
6. Rendszeresen tisztítsa a kazánt, a füstcsövet és a kéményt.
7. Használjon modern kazánt vagy kályhát.
8. Az égéstermék kilépő hőmérséklete legyen 100 és 250 °C között.
9. Ne dobja ki a hőt az ablakon, ne fűtsön túl, és csak ott fűtsön, ahol szükséges.
10. Fűtsön úgy, ahogy szeretné, hogy a szomszédja fűtsön.

Jiří Horák, alias Smokeman, az Almeva fejlesztési szakembere akcióban
Jiří Horák, alias Smokeman, az Almeva fejlesztési szakembere akcióban
Jiří Horák, alias Smokeman, az Almeva fejlesztési szakembere akcióban

1. "Ne legyen közömbös sem a maga, sem a környezete iránt, érdekelje, milyen anyagok távoznak a kéményéből."
A személyes szabadság ott ér véget, ahol valaki más személyes szabadsága kezdődik – ez a jól ismert mondás kétszeresen is érvényes a fűtésnél. A füst nem tartja tiszteletben a telekhatárokat, sőt még a területi önkormányzati egységeket vagy államokat sem. Ezért már kevés szennyező anyag is jelentősen ronthatja a levegő minőségét. 

2. "Használjon legalább két éven át száradt fát."
A friss fa nedvességtartalma eltérő a fa kivágásának évszakától függően (télen szárazabb). Ha "élő" fáról van szó, nem pedig elhalt fáról, a fatömeg víztartalma körülbelül 35-60%. 50%-os tartalomnál ez azt jelenti, hogy ha 1 kg fát teszünk a kályhába, akkor 0,5 kg tüzelőanyagot és 0,5 l vizet teszünk a tűztérbe. A víz nem ég, ezért először fel kell melegednie, majd a kandallóban elkezd párologni, ami sok energiát (hőt) igényel. Ezért a tűztérben csökken a hőmérséklet és ezáltal az égés minősége is romlik (tökéletlen égés = magasabb CO és CO₂ koncentráció). Ha jól szellőző fatárolóban vagy kint, fedett hely alatt hagyjuk száradni a fát, akkor körülbelül egy-két év alatt "biztonságosan" 20% alá csökken a víztartalom. Az ilyen nedvességtartalmú fa már száraznak tekinthető és alkalmas kályhában vagy kazánban való tüzelésre. 

3. "Ne égessen szemetet."
A kazánokban csak a gyártó által megszabott tüzelőanyagokkal fűtsünk, háztartási hulladékot ne használjunk erre a célra. Ezek elégetése során rengeteg káros anyag keletkezik, ami nemcsak a levegőt és a környezetet szennyezi, hanem a kazánt és a hozzá tartozó égéstermék-elvezető rendszert is tönkre teszi.

4. "Biztosítson megfelelő levegőellátást az égési folyamathoz a tökéletes égéshez."
A tüzelőanyagnak csak az éghető része ég el, amely főként szénből és hidrogénből áll. Az égés során energia szabadul fel, így a láng és az égéstermékek 800-1100 °C magas hőmérsékletűek. A kályhák és kazánok kialakítása lehetővé teszi, hogy a lángból és a füstgázokból származó hőt helyiségek fűtésére vagy vízmelegítésre használják fel. 1 kg fa és szén jó minőségű elégetéséhez körülbelül 10 m³ levegőt kell a kályhába vagy kazánba juttatni. Ha az oxigén nem jut el szükséges mennyiségben az éghető anyaghoz, az csak részben ég el és szén-monoxid (CO) szabadul fel, vagy egyáltalán nem, és korom és fekete hamu jelenik meg a kandalló falán. Ez csökkenti a tüzelőanyag-energia felhasználási arányt és növeli a szennyezőanyag-termelést. A tűznek egyszerűen levegőre van szüksége – a legrosszabb, ha megtöltjük a kazánt, és elzárjuk az égési levegő ellátást.

5. "Régi kazánoknál kevesebb tüzelőanyagot használjon gyakrabban."
Az egyik alapvető különbség a modern automata kazánok és a régi égésterű kazánok között az égéstérben elégetett tüzelőanyag mennyiségének több nagyságrendbeli különbsége. Egy tüzelőberendezésben a teljes tüzelőanyag-adag egy égési időszakra (több óra) egyszerre kerül az égéstérben lévő rostélyra. Az automata kazánban a tüzelőanyag fokozatosan, 10 mp-es gyakorisággal kerül az égéstérbe, és az égéstérben lévő tüzelőanyag mennyisége két nagyságrenddel kisebb, mint egy hagyományos tüzelésű kazánban. A tűztérbe szállított tüzelőanyag a következő fázisokon megy keresztül: melegítés, szárítás (víz melegítése és elpárologtatása), illékony éghető anyagok (láng) felszabadulása és oxidációja, valamint a gáztalanított maradék (szén – koksz, faszén) elégetése.

Ezek a fázisok különböző mértékben átfedik egymást, de a tüzelőanyag-adagolás növelésével az egyes fázisok közötti átmenet hangsúlyosabbá válik, így a hagyományos kazánoknál lényegesen rosszabb az égési minőség, mint az automata kazánoknál. Ha gyakrabban adagolunk tüzelőanyagot a kazánba kisebb adagokban és a tüzelőanyag elegendő levegőt kap, jobb lesz az égés minősége.

Egy régi kazán vagy nagyon rosszul, vagy valamivel jobban tud fűteni. De bármennyire is próbálkozunk, a régi kazánok mindig egy nagyságrenddel jobban szennyezik a levegőt, mint a modern kazánok. Egy régi kazán évente körülbelül 50-200 kg port bocsát ki a levegőbe. Az új kazánok lényegesen jobb minőségűek, és megfelelő üzemeltetés mellett évente 10 kg-nál kevesebb port bocsátanak ki a levegőbe. 

6. " Rendszeresen tisztítsa a kazánt, a füstcsövet és a kéményt."
A kazán, az égéstermék-elvezetés és a kémény karbantartása elengedhetetlen. A hőcserélőn lerakódott korom és hamu, beleértve a kondenzált kátrányokat, szigetelőként szolgálnak, és megakadályozzák, hogy a füstgázokból a hő a fűtővízbe kerüljön. A kazánból kilépő füstgázok hőmérséklete magasabb, így a tüzelőanyagból történő hőhasznosítás mértéke csökken, mert megnő az ún. kéményveszteség, amikor is a fel nem használt hő a kéményen keresztül távozik. Hasonlóképpen lerakódások képződhetnek a kéményben. Tisztítása elsősorban biztonsági okokból szükséges, különben megéghet a korom. Ha az égési folyamat huzamosabb ideig rossz minőségű, fennáll a veszélye a füstgázutak fokozatos eltömődésének, ami működési és biztonsági problémákat okoz: a kazán nem "húz", a füstgázok pedig részben kiszabadulnak a helyiségbe. Egy drága tüzelőberendezés is „csak” egy gép, akárcsak egy modern autó, amit rendszeresen szervizeltetünk. Évente legalább 3 alkalommal saját maga tisztíthatja a kéményt, de évente egyszer egy kéményseprőnek igazolnia kell az ellenőrzést.

7. "Lehetőség szerint használjon modern kazánt vagy kályhát."
A tüzelőberendezés típusa alapvetően befolyásolja az égési folyamat minőségét. Az ár nem mindig garancia a jobb minőségre, de elmondható, hogy ésszerűen használható paraméter a választás során. A tüzelőberendezések cseréje anyagilag költséges folyamat, és nem mindenki engedheti meg magának. 

8. "Az égéstermék kilépő hőmérséklete legyen 100 és 250 °C között."
A tüzelőanyag energiájának csak egy része kerül felhasználásra a készülékben, a többi energia fel nem használt, azaz "elveszett". Száz százalék mínusz egyedi veszteségek jelentik az eszköz hatékonyságát. A szilárd tüzelésű tüzelőberendezések hatásfoka a tíz százalék alattitól (nyitott kandallók) a kilencven százalékig (automata és faelgázosító kazánok) terjed. Egy megfelelően üzemeltetett tüzelőberendezésben csak a kéményveszteség jelentős. Ha a tüzelőberendezést nem megfelelően üzemeltetik, az éghető anyag szilárd maradékokban és füstgázokban (fekete hamu, korom, magas CO koncentrációban) való szivárgása miatti veszteségek drámaian megnőnek. A kéményveszteség nagysága a füstgázok hőmérsékletétől és mennyiségétől függ. Otthon nagyjából meg tudja határozni tüzelőberendezésének hatásfokát. Ha az égési levegő megfelelő feleslegével a füstgáz hőmérséklete 250 °C-nál magasabb, akkor a kéményveszteség szükségtelenül nagy. Az égéstermék-hőmérséklet csökkenésével a kéményveszteség is csökken, és nő a tüzelőanyagból származó energiafelhasználás mértéke. Ha azonban a füstgáz hőmérséklete túl alacsony (a készülék típusától függően kb. 100-150 °C alatt van), fennáll a vízgőz és a kátrány lecsapódásának veszélye, ami csökkenti a kémény, illetve a kazán élettartamát. Itt tájékozódhat arról, hogy az egyes tüzelőberendezés-típusokhoz mik az optimális égéstermék-hőmérsékletek.

9. "Ne dobja ki a hőt az ablakon, ne fűtsön túl, és csak ott fűtsön, ahol szükséges."
Fontolja meg, hol kell fűteni, és optimalizálja a hőfogyasztást (termosztatikus fejek, szabályozott szabályozás). A helyiségek hőmérsékletének 1 °C-kal történő csökkentése az éves fűtési költségekben kb. 6% megtakarítást jelent.

10. "Fűtsön úgy, ahogy szeretné, hogy a szomszédja fűtsön."
Ahogyan Máté evangéliumában is elhangzik: „Ezért úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak!” Ehhez felesleges lenne bármit hozzátenni. 

Jiří Horák, alias Smokeman, az Almeva fejlesztési szakembere akcióban
Jiří Horák, alias Smokeman, az Almeva fejlesztési szakembere akcióban
Jiří Horák, alias Smokeman, egy látványos bemutatón
A hírben szereplő termékek
Almeva Kesa-Aladin kéményméretező számítógépes program
 
Almeva Kesa-Aladin kéményméretező számítógépes program

A KESA Aladin számítógépes program az EN 13384-nek megfelelő professzionális kalkulációs szoftver. A KESA Aladin szoftverrel éppoly könnyen méretezheti egy háromemeletes ház olajtüzelésű kazán égéstermék-elvezetőjét, mint egy kaszkád összekötésű öt kondenzációs kazánból álló komplex kazánházét. A szoftvert a változó szabványoknak és szabályozásoknak megfelelően folyamatosan fejlesztik. Ezen felül újabb és újabb készülékek, égéstermék-elvezető rendszerek vagy más égéstermék-elvezetési alkatrészek kerülnek piacra, melyek jellemző adatait a rendszerbe folyamatosan feltöltik.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Exodraft kéményventilátorok Draftbooster huzatfokozó kéményekhez Exodraft szilárd részecskeszűrő fatüzelésű kályhákhoz Exodraft HRS égéstermék hővisszanyerő rendszer
 
Exodraft kéményventilátorok, huzatfokozó, szilárd részecskeszűrő, hővisszanyerő rendszer
4 termék

Exodraft tüzeléstechnikai kiegészítők, melyek a könnyebb begyújtást, jobb égést és a károsanyag-kibocsátás csökkentését, illetve hővisszanyeréssel az energiaveszteség csökkentését segítik elő füstből, gőzből, felhasznált forró levegőből.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Almeva ORM egyrétegű acél kéményrendszer
 
Almeva ORM egyrétegű acél kéményrendszer

Az ORM egy feketére festett acél vagy fekete acél égéstermék-elvezető rendszer, mely elsősorban természetes huzattal működő szilárd tüzelésű készülékek gravitációs (vákuumos) égéstermék-elvezetésére szolgál száraz üzemmódban.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Vilpra szaunakályha
 
Vilpra szaunakályhák

A Vilpra szaunakályhákat általában szaunák fűtésére használják, vagy tárolótartályban lévő víz melegítésére is alkalmasak. A finn tervezésű kályhához célszerű háromrétegű, szigetelt DW égéstermék-elvezető rendszert használni.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Almeva STARR szimpla merevfalú füstgáz-elvezető rendszer Almeva FLEX flexibilis füstgáz-elvezető rendszer Almeva LIK/LIL/LIB épületen belüli koncentrikus levegő-füstgáz ellenáramú rendszer Almeva LAB kültéri koncentrikus levegő-füstgáz ellenáramú rendszer
 
Almeva műanyag égéstermék-elvezető rendszerek
7 termék

Az Almeva műanyag égéstermék-elvezető rendszer alacsony hőmérsékletű valamint kondenzációs készülékek égéstermékeinek elvezetésére szolgál, ahol az égéstermék füstcsonkon mért maximális hőmérséklete nem haladja meg a 120 °C-t. A rendszert elsősorban túlnyomásos és nagynyomású égéstermék-elvezetésre tervezték, de alkalmazható természetes huzatú kémények kialakítására is. Nem alkalmas olyan füstjárat kialakítására, ahol koromégés (koromgyulladás) veszélye, vagy annak lehetősége áll fenn.

7 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Almeva SIB kerámia égéstermék-elvezető rendszer Almeva SIZ kerámia égéstermék-elvezető rendszer Almeva MIB kerámia égéstermék-elvezető rendszer Almeva Single kerámia égéstermék-elvezető rendszer
 
Almeva kerámia égéstermék-elvezető rendszerek
4 termék

Az ALMEVA kerámia égéstermék rendszerei rendszerszintű megoldást adnak a füstgáz elvezetésére, alkalmasak minden típusú épülethez, minden típusú készülékhez és minden típusú tüzelőanyaghoz. A gyártó 30 éves jótállást ad az egységes SIZ, SIB és MIB típusú kerámia égéstermék-rendszerekre, ha telepítésüket képzett személy végezte, pontosan az útmutató szerint.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Almeva Quadra TW25 rozsdamentes acél kéményrendszer Almeva EW egyrétegű rozsdamentes acél kéményrendszer Almeva DW25 háromrétegű rozsdamentes acél kéményrendszer Almeva DK koncentrikus rozsdamentes acél kéményrendszer
 
Almeva rozsdamentes acél égéstermék-elvezető rendszerek
4 termék

Az Almeva rozsdamentes acél rendszer egy modern, korszerű égéstermék-elvezető rendszer, amely gáz-, olaj- és szilárd tüzelésű kazánok égéstermékeinek elvezetésére szolgál. Alkalmazható mind természetes huzatú kémények kialakítására, mind túlnyomásos rendszerek kialakítására, nedves és száraz üzemmódra egyaránt.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Almeva kéménytisztítási és karbantartási kiegészítők – mechanikai tisztítóeszközök
 
Almeva kéménytisztítási és karbantartási kiegészítők

A tisztítási technika kiegészítésként szolgál az égéstermék-elvezető rendszerek karbantartásához és mechanikai vagy vegyi tisztításához. Az égéstermék-elvezető rendszerek mechanikai tisztításához olyan eszközöket kínálunk, mint a kéménykefék és egyéb eszközök. Az égéstermék-elvezető rendszerek egyszerű tisztítása érdekében a kefék választékát csörlők, spirálok, tisztítórudak és egyéb megfelelő tartozékok egészítik ki. A Cre-Away kályhákhoz, kazánokhoz, égéstermék-elvezetőkhöz és kéményekhez való kátrányeltávolító, mely hő hatására aktiválódik. Aktiválása után vegyi úton eltávolítja a kátránylerakódásokat a készülékekből, égéstermék-elvezető rendszerekből és kéményekből. Megszünteti a szagokat és a tűzveszélyt, illetve megelőző intézkedésként is használható.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kémény tartozékok
Kémény tartozékok
Kémények
Kémények
Gázüzemű melegvíztárolók
Gázüzemű melegvíztárolók
Gáztüzelésű, olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű álló kazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű álló kazánok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...