Tisztítható kivitelű termelőberendezések kialakításához, nyitott élelmiszer-, ital- és gyógyszeripari folyamatokhoz
Ha élelmiszer-, csomagoló- vagy gyógyszeripari automatizálásról van szó, hamarosan előkerül a higiénikus kialakítás kulcskifejezés. Maga a fogalom, illetve az abból levezetett követelmények teljesen áthatják az összes automatizálási ágat. Mi is rejtőzik a háttérben, és milyen követelményeknek kell a gépeknek, berendezéseknek és komponenseknek megfelelniük ebben az iparágban?
A higiénikus kialakítás a higiéniával összefüggő veszélyek megjelenését lehetővé tevő konstrukciós hiányosságok elkerülésére szóló tervezési alapelveket foglalja magában. Ezen belül a higiénikus kialakítás központi tényezőjeként kell kezelni az anyagok, felületek és szerkezeti részek tisztán tarthatóságát. Meg kell akadályozni bármifajta szennyeződés lerakódását, illetve lehetővé kell tenni ezek könnyű eltávolítását.
Alapvető követelmények
A szerkezeti anyagoknak és a felületeknek tartósnak, tisztíthatónak és szükség esetén fertőtleníthetőnek kell lenniük. A sérüléseket lyukakat, réseket, töréseket, repedéseket, hasadékokat meg kell előzni vagy szüntetni, hogy el lehessen kerülni a nemkívánt anyagok bejutásának lehetőségét. Az élelmiszerrel közvetlenül, illetve közvetetten érintkezésbe kerülő zónáknak korrózióállónak, sima felületűnek, hézagmentesnek vagy tömítettnek kell lenniük, továbbá sem mérgezőek, sem nedvszívóak nem lehetnek. Meg kell akadályozni az illat-, színező- és ízanyagok nem szándékos átvitelét. A tisztíthatatlan terek kialakulását alapvetően kerülni kell. Az oldhatatlan kötéseknek hézagmentesen tömítettnek és higiéniailag kifogástalannak kell lenniük, lehetőleg hézagmentes hegesztést vagy ragasztást kell alkalmazni. Az oldható kötőelemek csavarok, anyás csavarok és szegecsek alkalmazását lehetőleg kerülni kell.
A Rittal higiénikus kialakításának legfontosabb céljai:
- A termelékenység növelése a berendezések rendelkezésre állási idejének javításával
- A tisztítási költségek csökkentése (gyorsabb tisztíthatóság, alacsonyabb energiaigény, kevesebb vegyianyag)
- Jobb termékminőség és hosszabb eltarthatóság: a szennyeződés veszélyének csökkenése, ezzel a termékveszteség elkerülése
- A fogyasztók és dolgozók védelmének javítása
A higiénikus kialakítás a higiéniával összefüggő veszélyek megjelenését lehetővé tevő konstrukciós hiányosságok elkerülésére szóló tervezési alapelveket foglalja magában. Ezen belül a higiénikus kialakítás központi tényezőjeként kell kezelni az anyagok, felületek és szerkezeti részek tisztán tarthatóságát. Meg kell akadályozni bármifajta szennyeződés lerakódását, illetve lehetővé kell tenni ezek könnyű eltávolítását.
Alapvető követelmények
A szerkezeti anyagoknak és a felületeknek tartósnak, tisztíthatónak és szükség esetén fertőtleníthetőnek kell lenniük. A sérüléseket lyukakat, réseket, töréseket, repedéseket, hasadékokat meg kell előzni vagy szüntetni, hogy el lehessen kerülni a nemkívánt anyagok bejutásának lehetőségét. Az élelmiszerrel közvetlenül, illetve közvetetten érintkezésbe kerülő zónáknak korrózióállónak, sima felületűnek, hézagmentesnek vagy tömítettnek kell lenniük, továbbá sem mérgezőek, sem nedvszívóak nem lehetnek. Meg kell akadályozni az illat-, színező- és ízanyagok nem szándékos átvitelét. A tisztíthatatlan terek kialakulását alapvetően kerülni kell. Az oldhatatlan kötéseknek hézagmentesen tömítettnek és higiéniailag kifogástalannak kell lenniük, lehetőleg hézagmentes hegesztést vagy ragasztást kell alkalmazni. Az oldható kötőelemek csavarok, anyás csavarok és szegecsek alkalmazását lehetőleg kerülni kell.
A Rittal higiénikus kialakításának legfontosabb céljai: