Tárolás környezeti hőmérsékleten, hűtve és fagyasztva
További fontos tényezők:
- Gyorsan cserélődő és romlandó élelmiszerekhez különféle tárolási módok szükségesek.
- A normál, a hűtött és a fagyasztott termékeket esetleg ugyanazon a helyen kell tárolni.
- Az idénytermékek eltérő eltarthatósági idejűek.
- Egy hűtött terület üzemeltetése költséges lehet.
- Figyelni kell az áruk optimális eltarthatóságára.
- Eltérő súlyú, nagyméretű termékek tárolása.
- A termékek követhetősége nagyon fontos.
- Szigorú higiéniai előírások.
Egy korszerű élelmiszer- és italtároló raktárban még mindig a normál raklapos állványrendszer a raklapos tárolás legáltalánosabb formája. Ennek a raklapos állványrendszernek a sokoldalúsága abban áll, hogy egyszeres vagy dupla mélységben is összeszerelhető a speciális tárolási igényeknek megfelelően.
Az ételek és italok rendszerint a raklapon történő tárolást megkönnyítő módon vannak csomagolva. Az adott raktár alaprajzától függően sokféle folyosószélességgel lehet maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló teret. A polcos tárolás nincs kitéve az alaprajz miatti korlátozásoknak, és bármikor hozzáférhetővé teszi a tárolt termékeket.
Előnyök:
- Állítható rendszer,
- akár 30 méteres magasság,
- változtatható mélység és szélesség,
- minden fajta étel és ital tárolására alkalmas,
- 50 m²-es keresztrúd-állítási lehetőség,
- -30 °C és +40 °C közötti üzemi hőmérséklet,
- galvanizált kivitel, ami alacsony hőmérsékleten is megakadályozza a rozsdásodást.
A hűtött raktárak nélkülözhetetlenek az élelmiszeriparban mind a fagyasztott élelmiszerek tárolása, mind a romlandó áruk frissen tartása szempontjából.
Előnyök:
- Ideálisak a nagy sűrűségű megoldások, pl. a gördíthető raklapos állványrendszer, a bejárható vagy a Palett Shuttle rendszer,
- a nagy sűrűségű tárolás csökkenti a hűtéshez szükséges területet, így az üzemi költségeket is,
- automatizált megoldások a felvételi idő csökkentésére hűtött területeken,
- a galvanizált kivitel megakadályozza a rozsdásodást akkor is, ha kicsapódás fordul elő,
- zord környezetben is hatékonyan működnek akár -30 °C-ig,
- lehetőség az élelmiszer tárolásra szolgáló terület méretének csökkentésére.
A gördíthető raklapos állványrendszer lehetővé teszi a tárolókapacitás jelentős növelését élelmiszer és italraktáraiban. A P90 típusú raklapos állványrendszer gördíthető kocsikra van szerelve, amely elektromosan mozgatható a hozzáférési folyosó kialakításához. A szükségtelenné vált folyosók megszüntetésével több áru tárolása válik lehetővé kisebb alapterületen.
A hűtött tárolási környezetek működtetése költséges lehet, ezért rendszerint nagy sűrűségű tárolás szükséges. A gördíthető raklapos állványrendszer ideális válasz erre a kihívásra, amelyet általánosan használnak az élelmiszer- és italgyártó iparban.
Előnyök:
- Az alapterület maximális kihasználása,
- hozzáférés az egyes élelmiszer és italraklapokhoz,
- nagyfokú rugalmasság, sokféle élelmiszerhez és italhoz alkalmas,
- nagy sűrűségű tárolás,
- sokféle raklapméret és súly tárolására alkalmas,
- csak egy targoncányi folyosó szükséges,
- -30 °C és +40 °C közötti hőmérsékleti tartomány.
A görgős átfutó raklapos vagy dobozos rendszer ideális a FIFO-árufelvétel megvalósításához. Ha a termékek nagyon gyakran cserélődnek, ami az élelmiszer- és italgyártásban általános, a görgős átfutó raklapos vagy dobozos rendszer biztosítja, hogy a termékek kiszállítása a megfelelő sorrendben történjen.
Az étel- és italtartó raklapok lejtős tárolóutakon vannak elhelyezve, és a raklapokat a gravitáció mozgatja előre a görgős felületen. A raklapok sebességét több fékezőgörgő szabályozza, leállításuk megállító egységgel történik.
Ez a fajta tárolás gyakran előfordul az italgyártásban, és mindössze két folyosó szükséges, egy a betároláshoz, egy pedig a komissiózáshoz.
Előnyök:
- Akár 60%-kal kisebb tárolóterület szükséges a hagyományos állványrendszerhez képest,
- a raktárkészlet automatikus forgása az étel- és italkészletek jobb követhetőségét biztosítja,
- a FIFO betárolási és kivételezési módhoz csak két folyosó szükséges,
- a gyors működés elősegíti az áruk gyors mozgatását a megromlás megelőzése érdekében,
- gravitációs adagolás az áruknak az elülső komissiózó helyre szállításához, automatizálás nem szükséges.
A bejárható és a raklapszállító rendszerek ideális megoldások nagy tömegben történő tároláshoz az élelmiszer- és italgyártás számára, mivel nincs szükség komissiózó folyosókra. Ezzel megnő a kisebb alapterületen tárolható raktárkészlet mennyisége, és a rendszer sokféle hőmérséklet esetén is használható.
A bejárható állványrendszer azonos típusú étel vagy ital nagy mennyiségben történő tárolására alkalmas, és ideális megoldás idénytermékek tárolására a First-In-Last-Out (első be, utolsó ki) elv alapján.
A Pallet Shuttle rendszer egy félig automatizált felületet használ, amely az állványrendszer között mozog a raklapok felvételéhez és lerakásához, így a rendszer alkalmas az élelmiszerek és italok tárolására, miközben nagyobb árumozgatási sebességet biztosít.
Ez a fajta tárolás gyakran előfordul az italgyártásban, és mindössze két folyosó szükséges, egy a betároláshoz, egy pedig a komissiózáshoz.
Előnyök:
- A tárolókapacitás növelése,
- nagy tömegű tároláshoz alkalmas,
- további tárolóhely létrehozása kisebb alapterületen – költségmegtakarítás hideg környezetben,
- a raklapszállító nagyobb komissiózási sebességet biztosít a FILO és a FIFO elv alapján,
- a bejárható raklapos rendszer a FILO elvet támogatja,
- -30 °C és +40 °C közötti hőmérsékleti tartomány.
Az élelmiszeriparban is alkalmazott Dexion tárolórendszerekkel kapcsolatban bővebb információért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, részletes felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a Dexion Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.